Sånt jag velat veta tidigare (om barngrejer)

1. En behöver inte lyssna på någons råd. Eller, blunda med öronen är ju svårt. Men följa folks råd, det behöver en inte göra. Inte ens om en tycker att det är bra råd. För ens egna prioriteringar kanske ser annorlunda ut. 
 
2. Sköljmedel är precis onödigt. (Okej, inte direkt barnrelaterat, men utan barn hade jag nog inte kommit på det.) Allra särskilt om en torkar tvätt utomhus eller i tumlare. Men även annars. Det är miljöfarligt och bryter ner fiberna i en del sorts tyger (särskilt funktionskläder) och ger handdukar sämre uppsugningsförmåga. Dessutom luktar det inte gott. (Ärligt, skulle du ha på dig en parfym som luktar som ditt sköljmedel? Det är ju i princip så det blir.) Tror bara det är en sån grej folk använder för att dom alltid har gjort det. Jag har slutat med både det och parfymerat tvättmedel. Tack, sa miljön. Och min näsa, som numera känner andra dofter mycket bättre. 
 
3. Det går att bära sina barn långt upp i åldrarna om en bara har rätt sorts bärdon. Och det är bra på så himla många sätt! Önskar jag läst på om det här för längesen, så hade jag vetat att det finns selar som säljs på andra ställen än Babyproffsen (där de bara saluför babybjörn, som visserligen är väldigt bra på marknadsföring men ligger efter många andra märken när det gäller mycket annat) och att det finns sjalar som är stadiga nog att klara tio kilo och ännu mer. Smidigare än dubbelvagn, ut i skog och på smala spänger kommer vi, barnen är glada och disken blir gjord samtidigt som missnöjd bäbis blir sövd och nöjd. Plus sjuttielva andra fördelar. (Bär era barn, det är fantastiskt!)
 
3. Bäbisar behöver inte äta puré. Puré är allt det talas om på BVC, i såna där om barn-böcker och överallt. Men barn kan äta redig mat redan från början, alldeles själva. Mycket roligare för bebisen, och nån specialmat behöver heller inte fixas. Bara en vet om det så är det ju givet! 
 
4. Bodyförlängare. Denna fantastiska uppfining som sätts nedtill i bodyn och gör att den funkar i typ två storlekar till. Fatta vad en sparar in i barnkläder när ungen växer ur en storlek i månaden. 
 
5. Bäbisar kan också sitta på potta. Vistas en bland småbarnsföräldrar så är följande scenario inte helt ovanligt: Bebis gör miner. Förälder säger: Oj, kommer det bajs nu? Förälder väntar tills bebis har bajsat blöjan full. Förälder byter full blöja och torkar full bebisrumpa. Inte så mysigt. Och det här är helt normalt. Är det inte egentligen mycket mer normalt att ta av bebisen blöjan och låta bajset hamna nån annanstans, till exempel en toalett? Saneringsarbetet blir mycket lättare, och det där med att sitta på potta blir liksom ingen grej som barnet senare måste vänjas vid. Och det där med kiss - "När bebisen kissar på skötbordet", brukar de säga på BVC. Uppenbarligen är bebisar typ programmerade att kissa när blöjan är av. Och så gör dom det, och då säger föräldrarna troligen "Neej" eller "ooj" och blir lite bistra för att de måste torka upp. Så att bebisen riktigt ordentligt lär sig att det är i blöjan en ska göra sånt. Tills det är dags att lära sig att det INTE är i blöjan en ska göra sånt. Omväg, någon..? 
 
6. Tygblöjor är inte så himla jobbigt. En sparar massa med tusen kronor på att använda dom, ganska fina är dom och barn som gått i tyg blir i genomsnitt torra mycket tidigare. Och en behöver inte köra full ut heller (uppenbart kanske, men den tanken slog mig inte i början). Det går ju att köpa hem fyra-fem stycken bara och se hur det är (och spara in några hundralappar). Det måste ju inte vara allt eller inget. 
 
 
 
2 kommentarer
Limpan

Exakt allt jag önskar jag vetat med första ungen ;)

Elin

Sånt som jag tänker på inför första ungen.....
Varför bvc är heliga och varför vi inte tror på oss själva, att vi är fullt kapabla att ta hand om ett barn. det ligger ju i våra gener <3 eller varför tex inte DET är bvc's uppgift, att boosta föräldrar att våga gå sin egen väg, och upplysa om saker lite mer ödmjukt :)

ja...nu handlade ju inte ditt inlägg om det, men kom att tänka på det....:)

Svar: Ja, och det borde ingå i deras utbildning att det GÅR att göra på en massa olika sätt! Jag tror att många av dom helt enkelt vet väldigt lite. De följer boken bara. Det gläder mig dock att minst ett par bvc-sköterskor har varit väldigt intresserade av att få veta mer om alternativen. När jag var på bvc senast skrev sköterskan (som jag träffade för första gången) till och med upp ett gäng punkter att ta med sig till ett möte de skulle ha där, för "Det här borde ju verkligen vi på BVC har kunskap om!" Hehe, gött att gå därifrån och tänka typ åh, så mycket bra sköterskan fick lära sig idag! :)
parentes